Header Ads Widget

Emek ve demokrasi güçleri sokakta

20 Ekim 2012 - DİSK, KESK, TMOOB ve TTB, savaş politikalarına, zamlara, işsizliğe ve yoksulluğa karşı çok sayıda kentte sokağa çıktı 

Ankara


DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin ortak çağrısıyla bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri; “Zamlara, işsizliğe, yoksulluğa son” demek için bir yürüyüş gerçekleştirdi. 13.30’da Kolej’de başlayan yürüyüş, Sakarya Meydanı’nda basın açıklamasıyla devam etti.



Açıklamayı yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, “AKP hükümeti halkı hızla yoksullaşltırırken aynı anda Suriye’ye dönük emperyalist müdahalelerin taşeronluğunu üstlendi” dedi. “Bölgesel aktörlük” adı altında, gizli üsler, askeri kamplar ve silah yardımları adımlarının hızlandırıldığını belirten Tombul, ülkenin fiilen bir savaşın içine çekildiğine dikkat çekti. AKP’nin yeni manifestosunun “tek adam, tek parti” hevesinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Tombul, Kürt sorununa ilişkin çözümsüzlük politikalarını da eleştirdi.


Ulaşıma yüzde 20’nin üzerinde, doğalgaza yüzde 30’un üzerinde, elektriğe yüzde 20’nin üzerinde zamlar yapılırken kamu emekçilerine yapılan zammın yüzde 6 oranında olduğunu söyleyen Tombul, bunun düpedüz soygun olduğunu dile getirdi. Tombul, bu soyguna asla boyun eğmeyeceklerini söyleyerek “Zaman, ekmeğimizi ve geleceğimizi çalanlara artık dur deme zamanıdır. Zaman, emperyalist müdahalelere ve AKP’nin içeride ve dışarıda savaşçı politikalarına karşı ülkede barış, bölgede barış çığlığını yükseltmenin zamanıdır" diyerek açıklamaya son verdi.




İstanbul

KESK, DİSK, TMMOB, TTB çağrısıyla “Zamlara, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa son” diyerek Taksim Meydanı’nda bir araya gelen emekçiler Galatasaray Meydanı’na doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi


KESK, DİSK, TMMOB, TTB, zamlara, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa karşı bir yürüyüş yaparak protesto etti. Taksim Meydanın da bir araya gelen emekçiler Galatasaray Meydanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe çeşitli siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi.“Katil ABD Ortadoğu’dan defol, Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla yürüyüşe geçen kitle ellerinde “Zamlara hayır yoksulluğa son, katil ABD işbirlikçi AKP” yazılı dövizler taşıdı. Galatasaray Meydanı’nda yürüyüşün son bulmasının ardından eylemin çağrıcı kurumları adına TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk bir açıklama yaptı.


Öztürk, AKP’nin halkı hızla yoksullaştırdığını ve elektriğe, doğalgaza, ulaşıma yapılan zamların artık tahammül edilemeyecek bir noktaya geldiğini belirtti. Ulaşımda yüzde 20’ni üzerinde, doğalgaza yüzde 30’un üzerinde ve elektriğe de yüzde 20’nin üzerinde yapılan zamlara dikkat çeken Öztürk, kamu emekçilerine ortalama yüzde 6, asgari ücrete ise yüzde 4,5 zam yapıldığını hatırlattı ve şunları söyledi: “Bizlerin bu soyguna asla ve asla izin vermeyeceği bilinmelidir”.

TBMM’den geçirilen tezkereye de değinen Öztürk, savaş çığırtkanlığı yapanlara inat ülkede ve dünyada kardeşlik ve barış için şimdi sesimizi daha fazla yükseltmekte kararlı olduklarının altını çizdi. Suriye’de emperyalist müdahalelere karşı, sesimizi daha fazla çıkartmalıyız diyen Öztürk “AKP’nin içerde ve dışarıda savaşçı politikalarına karşı ülkede barış bölgede barış çığlığını yükseltmenin zamanıdır. Ekmeğimizi ve geleceğimizi çalanlara dur demeliyiz” dedi.


Son olarak meclisten geçen sendikalar yasasına değinen Öztürk şunları söyledi: “Emekçilerin sendikalar haklarını yok etmeye yönelen saldırıların daha önce sendikalar yasasının KESK’i devre dışı bırakmak için hayata geçirildiğini şimdide Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi yasasıyla DİSK’in saldırıların hedefinde. Tüm bunlara rağmen eşit ve insanca yaşam koşullarının olduğu bir dünya için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Zonguldak / Çaycuma
Çaycuma Öğretmenevi önünde toplanan KESK Çaycuma bileşenleri üyeleri savaşa, zamlara, işsizliğe, yoksulluğa “hayır” dediler. Çevredekilerin de yoğun bir katılım gösterdiği eylemde sık sık, “Savaşa hayır”, “Katil ABD işbirlikçi AKP”, “Zam, zulüm, işkence işte AKP” sloganları atıldı. Eylemde konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, AKP hükümetinin ülke içinde halkı hızla yoksullaştırırken aynı anda Suriye'ye dönük emperyalist müdahalelerin taşeronluğunu üstlendiğini ve ülkeyi kanlı bir savaşa çekecek sorumsuz attığını belirtti. Savaş çığırtkanlarına karşı her zamankinden daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Akyol, şunları söyledi: Bu kararlılığımızda Suriye’de emperyalist müdahaleye hayır diyoruz! Zaman, ekmeğimizi ve geleceğimizi çalanlara artık dur deme zamanıdır! Zaman, emperyalist müdahalelere ve AKP’nin içeride ve dışarıda savaşçı politikalarına karşı ülkede barış, bölgede barış çığlığını yükseltmenin zamanıdır!”




Adana

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB Adana’da da eylemdeydi. Adana Beşocak Meydanı’nda bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri İnönü Parkı’na yürüdü. AKP ve savaş karşıtı sloganların sık sık atıldığı eyleme çevredekiler de destek verdi. İnönü Parkı’ndaki ortak açıklamayı TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. İsmal Bulca okudu.


Trabzon
Ülke genelinde KESK-DİSK-TMMOB-TTB öncülüğünde gerçekleştirilen “Zamlara, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa son” eylemlerinin bir parçası da Trabzon’da yapıldı. Eşitlik, adalet, demokrasi, barış ve insanca bir yaşam için çağrı yapılan eylem, PTT önünde başladı. PTT önünde bir araya gelen KESK, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, ÖDP ve TKP üyeleri Uzun Sokak üzerinden Meydan Park'a yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık AKP ve savaş karşıtı sloganlar atıldı. Çevredekiler de eyleme alkışlarıyla sık sık destek verdi. Meydan Park’ta ortak açıklamayı SES Trabzon Şube Başkanı okudu.

Sivas
Savaşa, ölümlere, açlığa, yoksulluğa, işsizlik ve zamlara karşı yurt çapında olduğu gibi Sivas ta da saat Kent Meydanı’nda bir eylem gerçekleştirildi. KESK Şubeler Platformu’nun çağrısıyla gerçekleşen eyleme 100’e yakın emekçi katıldı. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Feyzullah Süner ortak basın açıklamasını okudu. Eylem boyunca sık sık "Zam zulüm işkence işte AKP", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" ve "Katil ABD Ortadoğu’dan defol" sloganları atıldı.




Antalya

Savaşa ve zamlara karşı KESK, DİSK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla Antalya’da da emek ve demokrasi güçleri alandaydı. Üç Kapılar’da bir araya gelen yüzlerce kişi Attalos Heykeli’ne kadar yürüdü. Yürüyüş, DİSK Bölge Temsilcisi Matoş Gonca'nın okudugu basın açıklamasıyla son buldu.


Mersin
Mersin’de de emekçiler işsizliğe, yoksulluğa, savaşa karşı sokağa çıktı. KESK, DİSK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eyleme diğer kitle örgütleri de katıldı. Özgür Çocuk Parkı içinde buluşan eylemciler elektriğe, doğalgaza ve ulaşıma yapılan zamları ve AKP’nin Suriye’deki savaş politikalarını protesto etmek için Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdü. Yürüyüş sırasında “AKP elini Suriye’den çek!”, “Zam, zulüm, savaş işte AKP” sloganları atıldı. Daha sonra basın açıklaması okundu. Eylemi düzenleyen sendikalar ve kitle örgütleri adına yapılan ortak açıklamada şunlar söylendi: “Ulaşıma yüzde 20, doğalgaza yüzde 30, elektriğe yüzde 20'in üzerinde zam yapılmıştır. Bu zamlara karşı, ücret zammı kamu emekçilerine ortalama yüzde 6, asgari ücretliye ise yüzde 4,5 olarak gerçekleşmiştir. Bunun adı düpedüz soygundur ama bizler bu soyguna asla ama asla boyun eğmeyeceğiz.”


Sendika.Org Ankara/İstanbul/Adana/Çaycuma/Trabzon/Antalya/Sivas/Mersin

Post a Comment

0 Comments