Header Ads Widget

İşte ÖSO dosyası: Cihatçıların savaş suçları (İNTERAKTİF)



İşte soL'un hazırladığı ÖSO dosyası: http://interaktif.sol.org.tr/oso/


Cerablus operasyonu sonrası bir kez daha "özgürlük savaşçısı" ilan edilen ÖSO adlı cihatçı çetenin savaş suçlarını derledik.

Batı ve Türkiye medyası tarafından 2011'den bu yana Özgür Suriye Ordusu, özgürlük savaçısı, zalim rejimi yıkmak için direnen gruplar olarak lanse ediliyor.

Cerablus operasyonu sırasında ve sonrasında da bu yönde propagandalar devam ediyor.

Ancak ÖSO'nun geçmişi onun sanıldığı gibi ''özgürlük savaşçılarından'' oluşmadığını kanıtlar nitelikte. ÖSO ve ona bağlı irili ufaklı cihatçı grupların 2011'den beri işlediği savaş suçları, katliamlar IŞİD'den hiç de farklı olmadıklarını gösteriyor.

Hatta 2012 ve 2013 yıllarında batı ve Türkiye destekli ÖSO'nun IŞİD'le yan yana Suriye hükümeti ve Kürtlere karşı savaştığı, şu an hala El Kaide'nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi'yle (ya da yeni ismiyle Şam'ın Fethi Cephesi) beraber Suriye'de hükümet güçlerine karşı Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri ve Türkiye'nin de desteğiyle operasyonlar düzenlediği bilinen bir gerçek.

Özgür Suriye Ordusu, 29 Temmuz 2011'de Suriye ordusundan ayrılan Albay Riyad Esad tarafından ''Suriye hükümetini devirmek'' amacıyla kuruldu.

Temmuz 2012 ve Temmuz 2013 tarihleri arasında yaşanan kötü disiplin ve sürtüşmelerin ardından ÖSO zayıfladı ve diğer El Kaide bağlantılı cihatçı gruplar sahada daha etkin hale gelmeye başladı. Bir müddet sonra ÖSO'ya bağlı gruplar birer birer IŞİD, Nusra Cephesi, Ahrar uş-Şam, İslam Ordusu gibi örgütlenmelere katılacak ya ada onların liderliğindeki operasyon odası ve çatı örgütlerinde yer almaya başlayacaktı. Nitekim eskiden El Kaide'nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi'nin (yeni adıyla Şam'ın Fethi Cephesi) ve yine El Kaide bağlantılı olduğu bilenen Ahrar uş-Şam örgütlerinin başını çektiği ''Fetih Ordusu'' adlı çatı örgütünde irili ufaklı bir çok ÖSO grubu da yer alıyor.

Raporun tamami icin: http://interaktif.sol.org.tr/oso/

Post a Comment

0 Comments